X

Hogyan történik a hallásvizsgálat és a hallókészülékek kiválasztása?

Miért fontos a hallásvizsgálat?

Hallásveszteség valamilyen betegség vagy zajártalom hatására hirtelen is kialakulhat, de nem ez a jellemző. A legtöbb esetben a hallásromlás észrevétlenül, fokozatosan alakul ki, így a tüneteket kezdetben nehéz észrevenni. Ezért rendkívül fontos, hogyha felmerül a gyanú, azonnal végeztessünk hallásvizsgálatot egy megfelelően felszerelt audiológián vagy hallásközpontban. A hallással kapcsolatos gondjainkat jelezhetjük a háziorvosunknak, aki beutal a fül-orr-gégészetre, vagy beutaló nélkül is bejelentkezhetünk a Signia Hallásközpontba.

A vizsgálat ingyenes!

Hogyan zajlik a felnőttek vagy nagyobb gyermekek hallásvizsgálata?

A fül-orr-gégészeti vizsgálat után audiometriás hallásküszöbmérés történik. A páciens beül az ún. „süketszobába”, fejhallgatót tesznek a fejére, s kézfeltartással vagy más módon jeleznie kell, ha meghallja a különböző frekvenciákon sípoló, pittyegő hangokat. Ez alapján készül el az ún. audiogram. Ha a szakemberek szükségesnek látják, a hallásküszöb mérése kiegészülhet más vizsgálatokkal, amelyek például a beszédértést vizsgálják.

Minden vizsgálat fájdalommentes!

Hogyan történik a hallókészülékek kiválasztása?

A megfelelő hallókészülék kiválasztása komoly szakértelmet kíván: a hallásgörbe, az életkor, a páciens életmódja és igényei mind-mind befolyásolják, hogy az audiológus orvos vagy a szakasszisztens milyen típusú hallókészüléket javasol számára. Fülmögötti hallókészülékek egyéni méretvétel alapján készült fülillesztékkel vagy füldugóval viselhetők, a hallójárati készülékek egyéni méretvétel alapján készülnek.

Hogyan állítjuk be Önnek hallókészüléket a Signia Hallásközpontban?

Bármilyen hihetetlen, az Ön hallókészülékének lelke egy nagy teljesítményű, beépített szuperszámítógép. A hallókészülék személyre szóló illesztése a számítógépes programozás folyamatát jelenti, amihez az Ön közreműködése is szükséges. Az első illesztés során az audiológus nagyon sok paraméter figyelembevételével állítja be a hallókészülékeket. A minimum kéthetes próbahordás alatt a páciens által gyűjtött tapasztalatok és igények alapján történik meg a készülékek finomhangolása.

Mennyibe kerülnek a hallókészülékek?

Az árak nagyon eltérőek lehetnek a hallókészülékekbe épített technológiától, a választott opcióktól és a vásárolt szervizszolgáltatásoktól függően. Hallásveszteségének típusától és speciális igényeitől függ, hogy milyen hallókészüléket javasolnak Önnek. A társadalombiztosítás sokféle hallókészülék megvásárlásához nyújt támogatást, erről a hallókészülék-specialista tájékoztatja Önt. A támogatott Signia hallókészülékek árairól az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Online Segédeszköz Jegyzékében (SEJK) tájékozódhat.

Hol végeztethetem el a hallásvizsgálatokat?

A vizsgálatokat ingyenesen elvégezzük a budapesti Signia Hallásközpontokban és országszerte több mint 100 partnerünknél.