X
A legújabb technológia segítségével hangosabban hallgathatunk zenét vagy más audiotartalmakat, mint valaha. Megvizsgáljuk, ez miért befolyásolhatja súlyosan a hallásunkat.
2020-06-10

Címkék

Valóban romlik a hallásunk a technológia hatásai miatt?

A legújabb technológia segítségével hangosabban hallgathatunk zenét vagy más audiotartalmakat, mint valaha. Megvizsgáljuk, ez miért befolyásolhatja súlyosan a hallásunkat.

Az utóbbi időben sokkal több ember számol be hallásproblémáról, mint korábban bármikor. Részben a modern technológia mélyreható változásai okolhatók ezért a növekedésért. A fejhallgató folyamatos használatától a hangos videójátékokon vagy a közlekedés zajterhelésén át, egészen a túl hangos koncertekig – csoda, hogy a zajterhelés miatt nem küzdenek még ennél is többen hallásproblémával. De valóban a modern technológia felelős a zajártalom által okozott hallásveszteségért? Nézzük meg közelebbről.

A zaj és a hallásveszteség közötti összefüggés

Több tanulmány igazolja, hogy a hangos zaj és a halláscsökkenés között összefüggés van. Az idősebb generáció és különösen azok számára ez nem meglepő, akik korábban évtizedekig ipari munkahelyeken dolgoztak, ahol a zaj károsan befolyásolta a hallásukat. Napjainkban a zajjal összefüggő hallásproblémák bárkit érinthetnek, és mivel a hatásuk gyakran csak lassan, fokozatosan alakul ki, így nem vesszük észre ezeket. A 30-50 év közötti pácienseknél tapasztalható korai halláscsökkenés azt mutatja, hogy sokan közülük nem ismerték fel időben a hallásveszteség jeleit. Ahogyan a technológia egyre szervesebb részévé válik életünknek, a hallás fokozatos romlása csak idővel válik nyilvánvalóbbá.

A hangos zaj közvetlenül befolyásolja hallásunkat, amivel mindenkinek tisztában kell lennie. Bár az új technológiák miatt fokozódó zaj valóban összefüggésbe hozható a hallásromlással, de azért azt is érdemes megjegyezni, hogy a zaj az életünk sok más területén is megnövekedett. Az utcai háttérzajtól a forgalmi dugók vagy a repülők majdnem megsüketítő zaján át a dübörgő zenéig, nehéz bármikor nyugalmat találni – különösen a nagyvárosokban élők számára.

A hallásromlásért felelős technológia

Milyen technológiai hatások felelősek a hallásromlásért? Az elsődleges bűnös az a két ártalmatlannak látszó fülhallgató, amit sok ember egyfolytában visel. A másik hasonló eszköz a fejhallgató. Az új technológia hangosabban, jobb minőségben közvetít audiotartalmakat: a zenét közvetlenül a fülünkbe továbbítja és kizárja a külső hangokat. Mivel annyira vágyunk arra, hogy kizárjuk a környezetünket, károsíthatjuk a fülünket. Kutatások szerint az emberek 65%-a hallgat rendszeresen 85 dB hangerő felett zenét (!), ami a hallásuk tartós károsodását eredményezi.

A zene mellett természetesen a fejhallgatón keresztül hallgatott filmek, tévéműsorok, sőt még a YouTube videók is ugyanolyan károsak lehetnek, ha a zajterhelés hosszabb ideig tart. A filmeket úgy tervezték, hogy teljes körű élményt nyújtsanak. A filmek a moziban is hangosak, de a hangmagasság és a hangerő változásai miatt egyenesen fülsiketítőek lehetnek a fejhallgatót használók számára. Ugyanez vonatkozik a közösségi médiában megnézhető online videókra, amelyek gyakran nem rendelkeznek a hangerőre vonatkozó beépített szabványokkal.

Modern hallásveszteség

Napjaink modern hallásvesztesége minden embert érint körülöttünk – Ön is érintetté válhat. Érdemes egyet hátralépni és belegondolnia abba, hogy a környezete vagy kedvenc eszközei károsíthatják-e a hallását. Az is fontos, hogy felkeresse orvosát, ha úgy gondolja, hogy talán már Önnél is tapasztalhatók a hallásromlás jelei.

Hallásveszteség fiatalkorban

A fiatalok több mint 90%-a naponta használ fejhallgatót, ezért nem meglepő, hogy ennek a korcsoportnak sokkal gyorsabban romolhat a hallása a hangos zene miatt, mint a korábbi generációknak. Bár mindkét nem tapasztal hallásproblémákat, ez a fiatal férfiakat súlyosabban érinti: a 20 és 40 év közöttiek 32%-a küzd halláscsökkenéssel. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Hallásromlás a munkahely miatt

Azon a zajon kívül, amit saját magunk juttatunk a füleinkbe, a munkahelyek zajszintje is messze meghaladja a más, természetes környezetekben megszokott zajszintet. Az egyterű irodakialakítások miatt napjainkban drámai mértékben megnőtt a hallásproblémával küzdők száma, míg a hangtompító fülkékben vagy a hagyományos, kislétszámú munkahelyeken dolgozók esetében ez nem tapasztalható. A hallásvédelem érdekében feltétlenül meg kell tennünk a megfelelő lépéseket! Ipari és építési környezetben már széles körben elterjedt a hallásvédelem, de ez még egyáltalán nem jellemző az irodai környezetben dolgozók esetében.

Hallásveszteség a zaj és a zene miatt

A zaj és zene által okozott hallásveszteség generációk óta érint minket, azóta, hogy az első hangszórót feltalálták. A rockkoncerteken túl közel állunk a hangszóróhoz, vagy túl hangosan hallgatjuk a Spotify lejátszási listánkat, vagy valamelyik családtagunk hallgatja túl hangosan kedvenc műsorait – sokan közülünk nem tudnak elmenekülni a zaj elől, még napi néhány órára sem. Ezért a zaj által okozott hallásveszteség rendkívül nagy probléma, amit komolyan kell venni. A zene miatt bekövetkező halláscsökkenés fokozatosan jelentkezhet, így nehéz lehet észrevenni azelőtt, amikor már csak hallókészülékkel lehet kompenzálni.

Legyünk tudatában a halláscsökkenésnek!

Úgy tűnik, mintha a zajártalom miatt bekövetkező hallásveszteség egyre gyakrabban fordulna elő, de az is igaz, hogy minden eddiginél több ember keresi fel orvosát a hallásával kapcsolatos panaszokkal. Sok páciens szenved halláscsökkenéstől, de közülük többen hatékonyan kezelhetők. A további hallásromlás elkerülhető, amennyiben a páciens tudatosan kezeli a problémát. A tudatosság azt jelenti, hogy a lehető leghamarabb észreveszi a hallásveszteséget, így korai kezeléssel és/vagy hallásvédelemmel lassítható a folyamat.

Mi segíthet csökkenteni a zajt egy zajos világban?

Egy olyan világban, ahol minden kütyü, eszköz és technológia a lehető legnagyobb zajt próbálja elérni, talán a zajszűrő eszközök segíthetnek némi megnyugvást találni. Hogyan működik a zajszűrés? Tudományos megközelítéssel röviden úgy működik, hogy a zajszűrő eszközök egy speciális akadályt hoznak létre, hogy kizárják a túl hangos zajt. Ez csökkenti a külső zaj frekvenciáját és a hangerőt, így megóvja a hallást.

A fejhallgató esetében a zajcsökkentés hangelnyelő anyagok alkalmazását jelenti. Az aktív zajszűrővel rendelkező fejhallgatókban a hanghullámok interferenciát hoznak létre a külső zaj elnyomására. A zajszűrést nem szabad összekeverni azzal, hogy egy hangosabb hanggal nyomnak el egy másikat, mivel ez idővel halláskárosodáshoz vezet.

Miért olyan fontos a hallásunk megóvása?

Természetes folyamat, hogy a hallásunk a kor előrehaladtával romolhat, viszont a technológia hatásai miatt bekövetkező gyorsabb halláscsökkenés egyáltalán nem természetes. Ezért a hallás védelme minden életkorban elengedhetetlen! Biztosítanunk kell, hogy a lehető legjobb maradjon a hallásunk, ameddig csak lehetséges. Ha úgy érzi, hallásproblémája lehet, a legjobb, amit tehet, hogy orvoshoz fordul. Az orvos meg tudja határozni, hogy van-e valamilyen egyéb oka a hallásproblémának, vagy szüksége van-e kezelésre és támogatásra, pl. hallókészülékekre.

Jóllehet a hallásunk romolhat, de ezt a növekvő veszélyt mérsékelhetjük, ha folyamatosan tájékozódunk a hangos zajok kockázatáról. A megfelelő technológia – pl. a zajszűrő eszközök – használata mellett bárki képes lehet csökkenteni a hallásveszteség esélyét, ha megfelelő információval rendelkezik.

A Signia hírlevéllel Ön is naprakész lehet a hallással kapcsolatos legfrissebb információk és hírek terén. Iratkozzon fel még ma, és továbbítjuk Önnek a legújabb információkat. Vagy lépjen kapcsolatba velünk még ma, ha szeretné megbeszélni, hogyan támogathatjuk Önt kiváló minőségű hallókészülékeinkkel.