X
Your chances of hearing loss depend largely on your genetics. How common is this phenomenon, and are you at risk for hearing loss because of genetics?
2020-08-04

Címkék

Genetikai halláscsökkenés: örökölhető-e a halláscsökkenés?

A genetika nagy szerepet játszik olyan betegségek vagy károsodások kialakulásában, amelyek végzetesek lehetnek. Vajon a genetikai tényezők kockázatot jelentenek a halláscsökkenés tekintetében is?

Amikor öröklődő halláscsökkenésről beszélünk, akkor rendszerint azokra a gyermekekre gondolunk, akik siketen születnek. A veleszületett halláscsökkenések egy részéért valóban a genetika a felelős, sokszor azonban a szülés körülményei vagy betegségek a kiváltó tényezők. Génjeink már az anyaméhben is befolyásolnak minket és ez így folytatódik egészen idős korunkig. Meghatározzák a tulajdonságainkat, magasságunkat és a fogékonyságunkat bizonyos betegségekkel vagy károsodásokkal szemben. Sajnos a halláscsökkenésre való hajlam is sok embernél genetikailag előre meghatározott.

Vizsgáljuk meg, mit jelent valójában az örökletes halláscsökkenés, milyen gyakran fordul elő és hogyan kerülhető el az öregedéssel együtt járó változata?

Mennyire gyakori az örökletes halláscsökkenés?

Minden ezer újszülöttből 1-3 születik valamilyen halláskárosodással, az esetek több mint fele örökletes tényezőkkel hozható kapcsolatba. Előfordul, hogy a veleszületett károsodás csak felnőtt korban jelentkezik. Ilyen lehet például a veleszületett halláscsökkenés, amely csak később, a gyermekkorban válik nyilvánvalóvá.

A gyakran elszenvedett zajártalom következtében sokan már a harmincas és negyvenes éveikben halláscsökkenést tapasztalnak. A korral együtt járó halláscsökkenésért a zajnak való kitettség mellett a genetika is felelős lehet.

Vannak emberek, akik kisebb valószínűséggel lennének hallássérültek, ha megóvnák hallásukat a zajártalomtól. Számos példa bizonyítja, hogy a szerelőmunkások, katonák, zenészek és más zajos munkakörülmények között dolgozók nagyobb valószínűséggel lesznek nagyothallók idős korukra. A zsúfolt városi élet, a közlekedés, a munka zaja vagy a hangos zene idővel szenzorineurális halláscsökkenést okozhat.

Az öröklődő halláscsökkenés okai

Az örökletes halláskárosodásokat szindrómás és nem szindrómás csoportokba soroljuk. A nem szindrómás esetek nagy részében felfedezhetőek bizonyos génhibák a családi vonalon, míg a szindrómás csoportba tartozóknál rendszerint más betegségek vagy egyéb genetikai okból keletkező kóros állapotok kísérője a halláskárosodás.

Ilyen genetikai állapot pl. az Usher-szindróma, a Pendred-szindróma vagy az otoszklerózis, amelyekkel együtt jár a szindrómás halláscsökkenés. A genetikusok folyamatosan azonosítják a halláskárosodást okozó géneket, de ennek részletezése nem a mostani értekezés témája. Úgy tűnik, hogy a legtöbb halláscsökkenés mégis a felnőtt élet során alakul ki, sok tényező együttes hatására.

A szerzett halláscsökkenést általában nem genetikai tényezők váltják ki, hanem pl. a fej sérülései, zajártalom, fertőzések vagy ototoxikus gyógyszerek. Sok esetben a korral együtt járó egészségkárosodás vagy a cukorbetegség is hajlamosító tényezője lehet a halláscsökkenésnek.

Jóllehet a halláscsökkenések jelentős része genetikai eredetű, a zajártalom és a környezeti tényezők is mindenre hatást gyakorolnak. A genetikánk a fogantatásunk pillanatában le van jegyezve, megváltoztathatatlanul. Az életmódunkra, a környezeti hatásokra viszont odafigyelhetünk, mérsékelhetjük a kockázatokat. Fontos a megelőzés és a gyógyítás. Ha még jó a hallásunk, vigyázni kell rá és a gyermekeket is erre kell tanítani.

Ön számolhat a genetikai halláscsökkenés rizikójával?

Genetikai tesztek elvégzése után sem lehet ezt biztosan tudni. Ha genetikai halláscsökkenésről van szó, akkor nehéz pontosan meghatározni, melyik gén az okozója a hallásromlásnak. Ha a pácienst tartós zajártalom éri, gyógyszereket szed, Meniere-betegségben vagy cukorbetegségben szenved, akkor ezek a faktorok nagyobb szerepet játszanak, mint a családi kórtörténet. Igaz, hogy sok genetikai kondíció rizikónak számít, mégsem vezet mindegyik hallásproblémához.

Ha a családban előfordul halláscsökkenés, akkor magasabb az esélye a genetika szerepének. Annak megelőzésére azonban nincs mód, hogy megvédje magát az örökletes bajtól. Azt viszont megteheti, hogy óvja meglévő hallását és kerüli a zajártalmat. A genetikai hallásromlás felgyorsul a zajtártalomtól és az életmóddal összefüggő egyéb tényezőktől.

A korral együtt járó halláscsökkenés realitása

Mindenkinél megvan a rizikója a kor előrehaladtával jelentkező halláscsökkenésnek, ezek egy része genetikailag meghatározott. A rizikót jelentő faktorok megléte azonban nem jelenti azt, hogy az érintett mindenképpen hallássérült lesz. Ha fiatal korától elkerüli a káros körülményeket és védi a hallását, kisebb a valószínűsége az időskori nagyothallás kialakulásának, vagy ha mégis bekövetkezik a hallásromlás, a mértéke kevésbé lesz súlyos. Sok idős ember csak mérsékelten halláscsökkent és jól kezeli a problémáját.

Mindenkinek azt javasoljuk, hogy zajos élethelyzetekben védje füleit füldugókkal (megrendelhető itt)! Ilyenek pl. a koncertek, az autó- és motorversenyek, vagy az építőipar. Ha zenét hallgat, az ne legyen túl hangos és egy zajos nap után érdemes kicsit csendben lenni. Ellenőriztesse rendszeresen a hallását, hogy még a hallásprobléma súlyosbodása előtt megtalálhassa a megfelelő hallásjavító megoldást.

Ha szeretne többet tudni a hallási egészségről, a halláscsökkenésről és a hallókészülékekről, vagy érdeklik a hallással és hallásjavítással kapcsolatos új információk, iratkozzon fel hírlevelünkre.