X
Ha Ön hivatásos zenész, vagy csak szeretné igazán élvezni a zenehallgatást, olvassa el következő cikkünket, amelyben a legmegfelelőbb hallókészülék kiválasztásáról írunk.
2021-03-17

Címkék

Melyik a legjobb hallókészülék zenehallgatáshoz?

Akár gitározni szeretne, akár zenét hallgatni, fontos, hogy olyan hallókészülékei legyenek, amelyek segítenek mindent meghallani, a beszédtől a zenéig. Ha Ön hivatásos zenész, vagy csak szeretné igazán élvezni a zenehallgatást, olvassa el következő cikkünket, amelyben a legmegfelelőbb hallókészülék kiválasztásáról írunk.

Akár egész életében hallásveszteséggel élt, akár mostanában kapta meg a diagnózist, felmerülhet Önben, hogy vajon mennyire lesz majd élvezhető a zenehallgatás a hallókészülékkel. Sokan a zenehallgatás élményének elvesztését a halláskárosodás súlyos hátrányaként említik, és szeretnék tudni, vajon a hallókészülékek segíthetnek-e újra élvezni a zenét.

A zenebarát hallókészülékek gyártása mindig is célja volt a gyártóknak és fejlesztőknek – bár egyes modellek talán nem a legjobb hallásélményt nyújtják. A hallás több, mint beszéd és környezeti hang, a zene is nagy szerepet játszhat az életünkben. Nézzük például a hivatásos előadókat: nagyon sok zenésznél halláskárosodás alakul ki az életkor előrehaladtával a koncertek és a próbatermek zajterhelése miatt. A zenéről való lemondás egyszerűen nem lehetséges a számukra, viszont hallókészülékkel lehet kompenzálni a hallásveszteséget. Nem mindegy azonban az, hogy hogyan dolgozzák fel a hallókészülékek a zenét.

A beszéd, a hang és a szimfónia közti különbség 

Nem minden zaj egyforma. Valójában nagyon sok árnyalata van annak, amit hallunk és ahogyan azt halljuk. Ezért a hallókészülékeknek speciális technológiára van szükségük ahhoz, hogy különbséget tegyenek a haszontalan háttérzaj, a beszéd és a madárdalhoz vagy épp a hangosbemondóhoz hasonló hangok megkülönböztetéséhez. A zene azonban teljesen más. Az emberek hallási képeségeit bemutató grafikonon a zene sokkal jobban megkülönböztethető, mint a beszéd. A mindent egyaránt tisztán halló készülékek létrehozása nagy feladat, mivel rendkívül széles a hangok skálája.

Nehézséget jelent a feldolgozásban, hogy nem minden zene szól egyformán. A különböző tényezők – pl. a műfaj, a felvétel módja és a mikrofonok – nagy szerepet játszanak a zene hangzásában. Mivel a zene annyira változatos, szinte lehetetlen mindenki ízlésének megfelelően személyre szabni a hallókészülékeket. Ehelyett a hallókészülék-gyártók megpróbálják az alaptechnológiát fejleszteni, és olyan élményt teremteni, ami mindenkinek jó, függetlenül attól, mit hallgatnak, illetve hogyan hallgatnak zenét.

A fő probléma az, hogy a hallókészülékeket az alapoktól kezdve kell felépíteni a zene kezeléséhez. Ez egy intenzív folyamat, ami további technológiát kíván a beszédértésen és az általános halláson túl. Jóllehet néhány ember számára előnyös lehet a zenére fókuszáló hallókészülék, de a mindennapi életükben nekik is meg kell érteniük a beszédet és meghallani más alapvető dolgokat. Így a hallókészülék-gyártók arra koncentrálnak, amit a készülékviselők leginkább hallani fognak: a beszédre, egyéb fontos hangokra és a környezeti zajokra.

Hogyan szoríthatják háttérbe a hallókészülékek a zenét?

A legtöbb készülékviselő számára a beszédértés a legfőbb prioritás. Ezért ennek biztosítása a legfontosabb feladat a hallókészülék-fejlesztők számára. A beszédfeldolgozás kiemelt jelentősége azonban elvonhatja a figyelmet a hallás más aspektusairól, különösen a zene tisztaságáról és élvezhetőségéről. Sok hallókészülék-viselő arról számol be, hogy a zene halkabban szól és szeretnék tudni, hogyan javíthatnák a hallásélményüket. A hallásveszteséggel élő zenészek esetében a zenei hallásuknak nem megfelelő hangminőség negatívan hat az előadói képességükre.

Ennek egyik oka a visszacsatolás-kioltás. A legtöbb csúcstechnológiájú hallókészülék szoftvere kiszűri a fölösleges zajt, ami javítja a beszédértést és mérsékli a „koktélparti hatást”. Ha ez a szoftver jól működik és lehetővé teszi a tisztán érthető kommunikációt, akkor egyben a zenészek és a zenekedvelők elvárásai ellen is hat. Néhány zeneművész szerint a zenéből néha hiányoznak bizonyos árnyalatok, ami megnehezíti az együttműködést a zenekarban.

Ezért akadnak, akik inkább régebbi hallókészülék-modelleket választanak, mert azok nem szűrnek ki annyi hangot, mint az újabb típusok. Ez a megoldás sok hátránnyal jár. Javíthatja a zene élvezetét, ugyanakkor kevésbé részletgazdagon közvetíti a mindennapi élet egyéb fontos hangjait. Rontja a beszédértést és a visszacsatolás-kioltást, valamint kevesebb előnyt kínál, mint a jelenlegi modellek. Az egyetlen átfogó megoldás egy olyan korszerű hallókészülék megtalálása, ami mindent egyben nyújt – a hangtól és a beszédtől a zenéig.

Zenehallgatás hallókészülékekkel

Amikor hallókészüléket választunk, fontos eldönteni, hogy milyen elvárásokat támasztunk a készülékekkel szemben. Sok ember élvezi a zenehallgatást, de a kifinomult beszédszoftver nagyobb előnyt biztosíthat a számukra. Függetlenül attól, hogy milyen típusú hallókészüléket visel az illető, élvezheti a zenét. Ez csak a beállításokon múlik. A legtöbb új hallókészülék-viselőnek meg kell szoknia a saját hangját, a zajt és a zenét. De ez nem jelenti azt, hogy a zene rosszul hangzik. Csak más a hangzása és talán kissé torzítva hallható.

Azok számára, akik zenei területen dolgoznak, lényeges szempont, hogy olyan hallókészülékük legyen, ami meg tudja ragadni a zene árnyalatait és közvetíteni tudja a hangminőséget. Javasoljuk, hogy első lépésként konzultáljon hallókészülék-specialistájával, aki segít megtalálni az igényeinek leginkább megfelelő eszközt. Valószínűleg szüksége lesz Bluetooth-kapcsolatra és közvetlen audiojel-átvitelre is. A torzítások jó része ugyanis kiküszöbölhető közvetlen audiojel-továbbítással, ami fölöslegessé teszi az egyéb közvetítő eszközök (pl. a hangszórók és a fejhallgató) használatát.

Ha rendszeresen hallgat zenét, a fejhallgató és a hangszórók ronthatják a hangminőséget és megnehezíthetik a zene élvezetét. A Bluetooth-os hallókészülékekkel nincs szükség ezekre az eszközökre. Sok modern hallókészülék képes vezeték nélkül csatlakozni az okostelefonokhoz, lehetővé téve a viselőnek, hogy hallókészülékeit fejhallgatóként használva zenét továbbítson füleibe. Ezzel a technológiával a videók és a telefonhívások hangja is továbbítható.

A Signia hallókészülékek háromféle beállítást is kínálnak a zene teljes megértéséhez: egyet a zenei felvételek hallgatásához, egyet az élő zenéhez a koncerteken és egyet kifejezetten a fellépő zenészek és énekesek számára. Kérdezze audiológusainkat, mely Signia hallókészülékek rendelkeznek HD zenei programokkal! >> Érdekel, további információt kérek

technológiát kínálnak, így tökéletesen kompatibilisek az Ön iPhone okostelefonjával. Ez azt jelenti, hogy okostelefonját távirányítóként használva módosíthatja a beállításokat és funkciót válthat anélkül, hogy a hallókészülékeket ki kellene vennie a füleiből. Az androidos telefonokat használók számára a StreamLine Mic biztosítja ugyanezeket a funkciókat, lehetővé téve, hogy a legtöbbet kihozhassa Bluetooth-os hallókészülékeiből.

Ha zenehallgatáshoz keres egy pár hallókészüléket, érdemes befektetnie valamilyen újabb technológiába. Kérdezze hallókészülék-specialistáját arról, hogy milyen hallókészülék-modellek megfelelőek az Ön számára. A szakember összeállíthat egy listát a legtöbb előnyt kínáló a készülékekről. Ha még nincs hallókészülék-specialistája vagy szolgáltatót szeretne váltani, a Signia térképes keresője GPS-technológiával segít megtalálni az Ön lakóhelyéhez legközelebbi szakembereket. A hallókészülék kiválasztása komoly döntés lehet, a hallókészülék-specialista végigvezeti Önt a teljes folyamaton, a vásárlástól az illesztésig.

Ha ez a cikk segített Önnek, talán a többi blogunkból is választ kaphat kérdéseire. Maradjon naprakész, iratkozzon fel hírlevelünkre! Addig is az archívumunkban megtalálható cikkek és útmutatók segíthetnek Önnek többet megtudni a hasonló témákról.

Maradjon naprakész és iratkozzon fel hírlevelünkre!