X
Bár a tinnitus (köznapi nevén: fülzúgás) annyira változatos, mint a kiváltó okai, mégis két csoportra osztható: tonális és nem tonális tinnitusra.
2017-12-13

Ismerje meg a tinnitusról szóló tényeket

A Signia hallókészülékek apró technológiai csodák. Nem csupán felerősítik a hangokat és javítják a hallást, hanem többféle megoldást is nyújtanak a tinnitus (fülzúgás, fülcsengés) hatásainak enyhítésére. Ha a hallókészülék-specialista segítségével megtalálja az Önnek legmegfelelőbb terápiát, nyugodtabbá válhat az élete és stresszmentesen hallhatja azt, amit szeretne.

Signia klub a fülzúgásról 2017. december 21-én!

Kérjen időpontot most! Ezt megteheti Facebook-oldalunkon privát üzenetben vagy telefonon a (1) 226 2665 számon.

További információk: https://www.facebook.com/events/1899343370395429 

 

Bár a tinnitus (köznapi nevén: fülzúgás) annyira változatos, mint a kiváltó okai, mégis két csoportra osztható: tonális és nem tonális tinnitusra. A tonális tinnitus gyakrabban fordul elő. A leírások szerint ez egy közel folyamatosan hallott hang vagy egymást átfedő hangok érzékelése egy jól meghatározható frekvencián (hangmagasságon). Ilyen pl. a fütyülés, csengés, zúgás, sípolás. A tinnitus nem tonális formái pl. a morajlás, kattogás, recsegés és zörgés.

Tudta Ön?

1. A tinnitus gyakori rendellenesség, amelynek számos kiváltó oka lehet.

2. 10 emberből legalább egy szenved krónikus tinnitustól (hat vagy több hónapja folyamatosan).

3. 10 tinnitustól szenvedő ember közül legalább kilenc halláskárosodással is küzd.

4. 10 tinnitustól szenvedő ember közül két ember nehezen elviselhetőnek találja a tüneteket.

5. A tinnitus előfordulásának gyakorisága összefüggésbe hozható a hallásveszteség mértékével. Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb mértékű hallásveszteséggel él valaki, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy fülzúgástól is szenved. Ettől függetlenül tinnitus bármilyen szintű hallásveszteség esetében és ép hallóknál is előfordulhat.

Gyakran ismételt kérdések:

Aggódnom kell a hirtelen hallásveszteség miatt, ha engem is érint a tinnitus?

A tinnitus (fülzúgás) nem lehet kiváltó oka a hirtelen hallásvesztésnek. Habár hirtelen hallásvesztés után előfordulhat tinnitus, de sohasem kiváltó okként. Hirtelen hallásvesztés esetén azonnal szakorvoshoz kell fordulni!

Okozhat-e a tinnitus siketséget?

A tinnitus gyakran a hallássérülés velejárója, de nem előidézője annak. Azok az emberek is szenvedhetnek a tinnitustól, akik máskülönben jól hallanak.

Számítanom kell arra, hogy a fülzúgásom idővel súlyosbodni fog?

Ez attól függ, hogyan tud megbirkózni a tinnitus-szal. Bár a tinnitusnak lehet fizikai (pl. neurofiziológiai) kiváltó oka, az, hogy Ön mennyire szenved tőle, nagymértékben függ attól, hogyan birkózik meg az agya az átélt negatív élménnyel. A személyes észlelés gyakran az érintett kedélyállapotától függ.

További információért látogasson el honlapunk „Tinnitus” oldalára. Itt megtudhatja, hogy a Signia hallókészülékek hogyan segítenek kezelni a tinnitus hatásait, és tippeket találhat arra is, hogyan lehet együtt élni a tinnitus-szal.

Szakirodalom:
1. Crummer RW; Hassan GA. 2004. január.
2. & 5. Kochkin, S., Tyler, R. and Born, J. MarkeTrak VIII: Prevalence of Tinnitus and Efficacy of Treatments, The Hearing Review, Vol. 18 (12), 2011. november, 10-26 o.
3. Barnea G, Attias J, Gold S, Shahar A. Tinnitus with normal hearing sensitivity: extended high-frequency audiometry and auditory-nerve brain-stem-evoked responses. Audiology 1990; 29:36-45.
4. Langguth B, Kleinjung T, Fischer G, Hajak P, Eichhammer P, Sand PG. Tinnitus severity, depression and the big five personality traits. Prog Brain Res. 2007; 166:221-7.
5. Ld. a 2. pontot.