X
Tavaly második alkalommal hirdettük meg a SINOSZ-szal közös pályázatunkat nagyothalló fiatalok számára. 2017-es példaképeink közül a szakmai zsűri döntése alapján Cservenák Ákos továbbtanulását támogattuk modern hallásjavító eszközeinkkel.
2018-01-09

Mit is tud egy magasabb tudásszintű hallókészülék? Interjú Cservenák Ákossal

Tavaly második alkalommal hirdettük meg a SINOSZ-szal közös pályázatunkat nagyothalló fiatalok számára. 2017-es példaképeink közül a szakmai zsűri döntése alapján Cservenák Ákos továbbtanulását támogattuk modern hallásjavító eszközeinkkel. Ákos azok közé tartozik, akiknek sokféle környezetben és élethelyzetben fontos a jó hallás, így örömmel próbálta ki és azóta is elégedetten viseli új, magas tudásszintű Signia hallókészülékeit. Interjúnkban a tapasztalatairól kérdeztük.

Tavaly második alkalommal hirdettük meg a SINOSZ-szal közös pályázatunkat nagyothalló fiatalok számára. 2017-es példaképeink közül a szakmai zsűri döntése alapján Cservenák Ákos továbbtanulását támogattuk modern hallásjavító eszközeinkkel. Ákos azok közé tartozik, akiknek sokféle környezetben és élethelyzetben fontos a jó hallás, így örömmel próbálta ki és azóta is elégedetten viseli új, magas tudásszintű Signia hallókészülékeit. Interjúnkban a tapasztalatairól kérdeztük.

Korábban is hallójárati készüléket viseltél és most is ilyen típusú Signia készüléket választottál. Melyik modellt pontosan?

A mostani hallókészülékem Signia Insio 7px IT típusú modell. Ennek összehasonlíthatatlanul jobbak a tulajdonságai, mint a korábbi készülékemnek, a zajszűréstől kezdve a testreszabhatóságon keresztül a külső kommunikációs lehetőségekig.

Miért ragaszkodtál ehhez a típushoz? Miért nem jöhetett szóba nálad a fülmögötti készülék?

Alapvetően a hallójárati készüléket szoktam meg, ilyen volt a legutóbbi 2 hallókészülékem. A fülmögötti készülék több ok miatt nem jöhetett szóba: pl. esztétikai szempontból zavart volna, és mivel szemüveges vagyok, a szemüveg szárával folyamatosan ütközött volna.

Mennyire volt nehéz / könnyű hozzászokni az új készülékeidhez?

A készülék tökéletesen illeszkedik a fülkagylóba, így fizikailag nagyon hamar meg tudtam szokni. A képességeit több idő volt megszokni, de sokkal inkább pozitív az élményem a hallókészülék felfedezésével kapcsolatban. „Jéé, egy újabb funkció” típusú mondatok nagyon gyakran elhangzottak a számból a próbahordás során. Mindig akadt plusz egy dolog, ami korábban nem ment, de ezzel a hallókészülékkel már meg tudom csinálni.

Milyen tapasztalatokat szereztél az új hallókészülékeiddel, mennyire segítenek a különböző élethelyzetekben?

Minden társasági esemény mumus volt nekem régebben, ugyanis a háttérzaj miatt nem igazán hallottam a mellettem álló beszédét. A mostani hallókészülék nagyon jól kiszűri a szükségtelen háttérzajt, így például egy ebédlőben már jól hallom, miről folyik a társalgás.

Jobban érted-e pl. a halk beszédet vagy az idegen nyelvű beszédet?

A halk beszéd volt a másik kritikus szituáció, korábban a suttogást egyszerűen nem hallottam. Most sokkal jobb a helyzet. Angolból és németből is van középfokú nyelvvizsgám, azonban a hallásértési részt csak úgy tudtam megcsinálni, hogyha felolvasták nekem. Próbáltam magnóról hallgatni, ez egy kész rémálom volt. A magyar nyelvvel, ha nem is hallok meg minden mássalhangzót vagy hanglejtést, a szövegkörnyezetből ki tudom találni a mondanivalót. Idegen nyelven azonban ez nem megy, ott minden hangsúly, hanglejtés számít, hogy jól megértsem a szöveget. A mostani hallókészülékkel már sokkal jobban megy az idegen nyelvű hallásértés. Bár nem tökéletesen, de ez már inkább a szókincs hiánya és/vagy a különböző, eddig ismeretlen akcentusok miatt van (például másképp mondja egy spanyol az angolt, mint egy német, vagy egy francia anyanyelvű).

Hol segítenek most a készülékeid a leginkább?

Gyakorlatilag minden területen segítenek, hallókészülék nélkül nagyon nehezen hallok. A korábbihoz képest a társasági eseményeken kívül a mindennapi kommunikáció is sokkal könnyebbé vált, nem kell olyan sokszor visszakérdeznem.

Az új hallókészülékeiddel mennyivel jobban élvezhető a zene?

Zenét leginkább mobilról vagy tabletről szoktam hallgatni. Korábban csak fejhallgatóról tudtam zenét hallgatni, fülhallgató vagy headset szóba sem jöhetett. A fejhallgatók közül is csak a magasabb minőségűek voltak jók, amiknél a basszus rendesen szólt. Most az easyTek és Bluetooth-os adatátvitel miatt közvetlenül a „fülemben” hallom a zenét. Ez egészen sajátos élmény, nehéz összehasonlítani a régi, „külső” hanggal. Ez egy koncerten vagy moziban már nyilván másképp van. Korábban a hangerő rendben volt, de a hangminőség érzékelhetően jobb a mostani hallókészülékeimmel, jóval tisztábbak az egyes hangok.

A zajos vagy visszhangos helyeken, nagy terekben, előadótermekben is jó a hangzása a készülékeidnek, vagy akadnak azért problémás helyzetek?

Korábban alapvetően az alacsonyabb hangerő volt a gond a visszhangos helyeken, viszont ha megfelelő volt a hangerő, akkor meg a visszhang erősödött fel olyan mértékben, hogy nehéz volt kiszűrni a mondanivalót. Az új, Signia hallókészülékeim már érzékelhetően jobban a beszédre fókuszálnak.

Érted-e velük az oldalról, hátulról érkező beszédet?

Régebben, ha hátulról szóltak hozzám, nem igazán érzékeltem. Most már meghallom a hátulról érkező beszédet is.

Használsz-e valamilyen ingyenesen letölthető okostelefon-alkalmazást az új hallókészülékeiddel? Ha igen, mennyire hasznos, mennyire kedveled?

Igen, több alkalmazást is használok, mindegyikkel elégedett vagyok. Ezek a következők:

easyTek App: ezzel tudom alapvetően állítani a hallókészülék néhány paraméterét. Ezzel az alkalmazással a hallókészülék elemének töltöttségét is tudom ellenőrizni, ez nagy segítség volt egy pár helyzetben. Ezen kívül ezzel tudok átkapcsolni Transmitter üzemmódba.
touchControl App: ez leginkább akkor jön jól, ha épp nincs nálam az easyTek eszköz, de mégis szükség van valamilyen módosításra.
myHearing App: ezzel tudom a szükséges programmódosításokat fogadni, valamint elégedettséget is ezzel tudok visszajelezni.

Összességében mennyire vagy elégedett a hallókészülékeddel? Mivel tud többet, mint a korábbi készüléked?

Összefoglalva nagyon meg vagyok elégedve a készülékkel. Sok olyan új funkciót kaptam, amelyről nem is gondoltam volna, hogy elérhető.

Van-e olyan vágyad a hallókészülékkel kapcsolatosan, amit a jelenlegi technológia még nem tud megoldani?

Jelenleg egyedül az easyTek eszköz nélkülözését, azaz a kommunikáció további egyszerűsítését fogadnám el, de ahogy hallottam, ezt a következő generáció már tudni fogja.

Cservenák Ákos bemutatkozását itt olvashatják.