X
Hogyan védekezhetünk a strandolás okozta fülbántalmak ellen?
2020-08-17

Címkék

Hogyan védekezhetünk a strandolás okozta fülbántalmak ellen?

A nyári időszak képzeletünkben összekapcsolódik a napozással és a fürdéssel. A strandokon, folyókban, tavakban és a tengerekben való fürdőzés csodálatos élmény, főleg, ha búvárkodásra is van lehetőségünk. A fülünk azonban különösen érzékeny a vízzel való találkozásra, ezért érdemes felkészülnünk a lehetséges veszélyekre. Ha valakinek nincs fülbetegsége, akkor általában nem kell félni a víztől, de soha nem lehet előre megítélni a fürdők, strandok vízminőségét, ezért jobb, ha megelőzzük a víz hallójáratba jutását. Kattintson és tudjon meg többet! Dr. Katona Erzsébet fül-orr-gégész, a Signia audiológiai tanácsadója ajánlja:

A nyári időszak képzeletünkben összekapcsolódik a napozással és a fürdéssel. A strandokon, folyókban, tavakban és a tengerekben való fürdőzés csodálatos élmény, főleg, ha búvárkodásra is van lehetőségünk. Az egészséges embereket is veszélyeztetik néha a nyaralás során szerzett sérülések, allergiás reakciók, csípések, lázas fertőzések. Van azonban egy érzékszervünk, a fül, amelyik különösen érzékeny a vízzel való találkozásra, hiszen a fejünkön van, és az igazi szórakozást az jelenti, ha a fejünkkel is a víz alá merülhetünk. Ha valakinek nincs fülbetegsége, akkor általában nem kell félni a víztől, de soha nem lehet előre megítélni a fürdők, strandok vízminőségét, ezért jobb, ha megelőzzük a víz hallójáratba jutását.

A hallókészüléket viselők általában nem használják a készülékeiket fürdés közben, de ha egy szennyeződés okozta hallójárat-gyulladás hetekre lehetetlenné teszi a hallókészülékek viselését, akkor az számukra nagyon kellemetlen.

Ezért az érzékeny fülű ép hallóknak és a hallókészüléket viselőknek egyaránt tanácsos a vizes nyaralás előtt felkeresni a fül-orr-gégészeti rendelőt, a hallójárat és a dobhártya állapotának ellenőrzésére. A fali, kis méretű fülzsír általában nem okoz elzáródást, ha víz éri, de ha leválik és megduzzad, akkor okozhat halláscsökkenést. Emellett a hallójáratban maradt pangó víz a baktériumok melegágya és a hallójárati gyulladások gyakori oka. Mindezek elronthatják a nyaralást, ezért érdemes megelőzni a kellemetlenséget a hallójárat szakszerű tisztításával.

Vannak olyan emberek, akiknek védeniük kell a hallójáratukat a víztől, mert hajlamosak a hallójárat gyulladására – nyaralási időn túl is. Előfordul, hogy fülműtét után vagy gyulladások következtében a dobhártya nem ép, maradandó lyuk veszélyezteti a víz dobüregbe jutását. Ha ismétlődő vagy állandó fülfolyása van valakinek, akkor a füleit maximálisan védeni kell a víztől a nyaralás alatt is. A krónikus fülfolyás gyulladás következménye, és attól függően, hogy a hallójáratot vagy a középfület érinti-e, viszkető, égő érzéssel vagy nagy fokú fájdalommal, duzzanattal is járhat, ha felülfertőződik. A legjobb, ha felkészülünk a lehetséges veszélyekre és megpróbáljuk kivédeni azt, ami kivédhető.

A védekezés kényelmes és megbízható eszköze a mindenkinek ajánlott, de a felsorolt fülbántalmak esetében kifejezetten javasolt Alpine SwimSafe füldugó használata úszáshoz, fürdőzéshez, búvárkodáshoz és vízi sportokhoz. Sokan idegenkednek ettől, mert azt gondolják, hogy a füldugó jelentősen rontja a hallásukat. Ez téves elképzelés, mert amellett, hogy ez a speciális védőeszköz hermetikusan elzárja a hallójáratot, különleges anyagszerkezete a beszédfrekvenciák jelentős részét beengedik. Anyaga nem szilikon, hanem a formához alkalmazkodó, puha anyag. Viselése kényelmes, megéri megtanulni a ki- és behelyezést, hogy ezzel védjük a hallószervünket és kényelmesen élvezhessük a vizet.

Az Alpine SwimSafe füldugó tulajdonságai:

  • Megakadályozza a víz fülbe jutását
  • Véd a fülgyulladástól szörfözés, úszás közben
  • A környezet hangjai és a beszéd továbbra is hallható
  • Speciális akusztikus szűrőkkel ellátott
  • Rendkívül kényelmes, termoplasztikus anyagból készül
  • Alpine Minibox: a füldugó mindig nálad lehet
  • Lebeg a víz tetején
  • Alig látható a fülben
  • Nem szilikon, ami gyakran allergiás reakciót válthat ki
  • Többszöri használatra is alkalmas

Az Alpine SwimSafe füldugó megrendelhető ITT.