X
2016-10-18

Gratulálunk példaképeinknek! Beszámoló a díjátadó ünnepségről

2016. október 12-én, a díjátadó ünnepséggel zárult a SINOSZ-szal (Siketek és Nagyothallók Országos Szervezete) közösen meghirdetett „Tudom, hogy én is képes vagyok rá!” című pályázatunk. Az esemény nagyszerű hangulát megörökítő beszámolónkat egyaránt ajánljuk a résztvevők és azok figyelmébe is, akik nem tudtak eljönni.

2016. október 12-én, a díjátadó ünnepséggel zárult a SINOSZ-szal (Siketek és Nagyothallók Országos Szervezete) közösen meghirdetett „Tudom, hogy én is képes vagyok rá!” című pályázatunk. Az esemény nagyszerű hangulát megörökítő beszámolónkat egyaránt ajánljuk a résztvevők és azok figyelmébe is, akik nem tudtak eljönni.

A pályázat kiírása óta eltelt hosszú hónapok munkája, tapasztalatai és élményei után már nagyon vártuk ezt napot. Természetesen a várakozásba némi izgalom is vegyült: latolgattuk, vajon hányan tudnak eljönni, hogy sikerül majd a rendezvény? Szerencsére a SINOSZ munkatársai mindenben a segítségünkre voltak, ezúton is szeretnénk megköszönni Ormódi Róbert, Botos Barbara, Habán Zsuzsanna és dr. Tapolczai Gergely munkáját, valamint technikus kollégáik közreműködését.

A rendezvényre a SINOSZ székházában került sor. Kevesen tudják, hogy a műemléki védettséget élvező, szép terézvárosi épület 1907-ben épült, és már az 1950-es évektől itt dolgozhatott a Hallássérültek Országos Szövetsége. Az elegáns, reprezentatív helyszín praktikusan berendezve és ízlésesen feldíszítve várta a vendégeket. A vendéglátásról a pályázat kiírói közösen gondoskodtak.

Köszöntő

A példaképek közül többen szüleikkel, nagyszüleikkel, rokonaikkal érkeztek. Eleinte kissé elfogódott volt a hangulat, miközben lassan megtelt a terem. A fiatalok és hozzátartozóik, a pályázatot kiíró szervezet és cég munkatársai, valamint a sajtó képviselői elfoglalták helyüket. Ormódi Róbert, a SINOSZ igazgatója köszöntötte a vendégeket és a díjátadó bizottság tagjait: Tóth Ferencet és Novákné Bodnár Mariannt a Sivantos Kft. képviseletében, valamint Dr. Tapolczai Gergelyt, a SINOSZ Országos Elnökségének tagját. Ezután elmesélte, hogyan is kezdődött együttműködésünk: jó egy éve beszélgettünk először arról, hogyan lehetne a SINOSZ fiatal tagjainak tanulását és a nívós munkahelyeken való elhelyezkedését támogatni. Innen jött a pályázat ötlete, amely a későbbiek során további értékes tartalommal gazdagodott.

Beszédek

A következő felszólaló, Tóth Ferenc, a Sivantos Kft. értékesítési igazgatója röviden összefoglalta a cég történetét, több mint 130 éves múltunkat. Beszélt arról is, hogy hallókészülék-gyártóként és forgalmazóként milyen nagy szerepe van tevékenységünkben az empátiának. Munkatársaink nap mint nap szembesülnek a páciensek elvárásaival, személyes problémáival, igyekszünk segíteni nekik, sokukkal évekre szóló kapcsolatot ápolunk. A napi feladatokon túl is fontos számunkra a társadalmi felelősségvállalás (CSR), alapítványokon keresztül támogatunk civil kezdeményezéseket. Bevezetője után Tóth Ferenc a pályázat céljairól beszélt, majd a pályamunkákat méltatta. Reményét fejezte ki, hogy az ép hallók és hallássérültek között még ma is meglévő „fal” lebontásához mi is hozzájárulhatunk ezzel a kezdeményezéssel.

Dr. Tapolczai Gergely – akinek a szavait jelnyelvi tolmács közvetítette a hallóknak – a SINOSZ és az Országos Elnökség nevében is megköszönte a Sivantos Kft. pályázattal kapcsolatos munkáját, azt a folyamatot, ami az együttműködésünkkel elindult. Emlékeztetett rá, hogy ez egy olyan kezdeményezés, amilyenre Magyarországon még nem volt példa. 2016 a SINOSZ-ban az ifjúság éve, ez is ok, arra, hogy ünnepeljük a fiatalokat. Mesélt a rendszerváltás óta tapasztalható változásokról, a fejlődésről, hogy ma már mennyivel több lehetőségük van a hallássérült fiataloknak kibontakoztatniuk a tehetségüket. Korábban nagyon kevesen tanultak tovább, majd egyre többen, és most mindjárt tíz példaképet is tud mutatni hallássérült gyermekeinek. Erőt és kitartást kívánt további tanulmányaikhoz.

A példaképek bemutatása, díjátadó

Ormódi Róbert abc sorrendben mutatta be a példaképeket, pályamunkáik alapján beszélt Agócs Levente, Bacsa Dávid, Cseh Aletta, Diósi Annamária, Eördögh Máté, Hegyháti Réka, Kajtár Dóra, Kalamár Laura, Pál Zsolt Gyula és Pócza Barbara életéről, tanulmányairól, eredményeiről és terveiről. Ezek voltak az ünnepség talán legmeghatóbb pillanatai: a példaképek büszkén, mégis szerényen fogadták az oklevelet, az ajándékokat és az elismerő szavakat, hozzátartozóik szemében öröm csillogott. A jelenlévők nagy tapssal köszöntötték a díjazottakat.

Ismerkedés, állófogadás

A program hivatalos része után nagyon jó hangulatban, szabadon folytatódott tovább az ismerkedés. Vendégeink finom szendvicsek, sütik, frissítők fogyasztása közben barátkoztak, beszélgettek egymással és a szervezőkkel. A példaképek elhatározták, hogy csoportot alakítanak a közösségi oldalon, kapcsolatban maradnak egymással. Sokféle terv körvonalazódott, ötleteket cseréltünk egymással. Nagyon örültünk, hogy mindenki ilyen jól érezte magát, észre sem vettük, hogy elrepült az idő. A társaság tagjai úgy búcsúztak egymástól, hogy bizonyosan lesz folytatás, együtt kitaláljuk, mi mindent tehetnénk még közös céljaink elérése érdekében.