X
2016-10-25

Gratulálunk példaképeinknek - bemutatjuk Hegyháti Rékát

Réka a MOME fotográfia szakos hallgatója. 2014-ben szerzett BA diplomát, most mesterképzésen folytatja tanulmányait...

Réka a MOME fotográfia szakos hallgatója. 2014-ben szerzett BA diplomát, most mesterképzésen folytatja tanulmányait. Tagyospusztán nőtt fel, kislányként csak álmodozott arról, hogy egyszer felsőoktatásban tanulhat. 2 éves kora óta hord hallókészüléket, nővére 4-5 éves kora óta. Nagypapájuk be akarta adni őket egy bentlakásos iskolába, azonban édesanyjuk ezt nem engedte.

Hegyháti Réka

Réka a mai napig hálás érte, mert megtanult beilleszkedni, integrálódni, túljutni a nehézségeken. Amikor OKJ képzésre jelentkezett a Budai Rajz Iskolába, onnantól változott meg minden. Úgy érezte, megtalálta azt a közeget, ahova tartozni szeretne. Ekkor kezdett el fotográfiát tanulni, ami több lett, mint egyszerű hobbi. 18 évesen egy online pályázaton nyerte első tükörreflexes fényképezőgépét. Az egyetemen már inkább előnynek érezte a hallássérültségét, mint hátránynak. Ha hallani nem is hall mindent, de többet láthat, adhat az embereknek a képeivel.

Nemrégiben önkéntesként egy gyermekotthonos projektben vett részt, majd lehetősége nyílt a Cseppkő Gyermekotthon lakóinak arcait megörökíteni. A csaknem egy éves projektből tavaly nyílt kiállítás az Akvárium klubban. Réka számára fontos, hogy képeivel bemutassa a társadalmi problémákat, az elesettek, hátrányos helyzetűek, otthontalanok életét. Tavaly az @RC plakátkiállításra is kikerült egy képe. Nem sokkal a kiállítás után egy volt egyetemi osztálytársa írt neki, aki maga is otthontalan volt, megköszönte a plakátot. Réka azt szeretné, hogy édesanyja – aki mindvégig hitt benne és testvéreiben – büszke legyen rá. A diploma után a fotózás területén szeretne elhelyezkedni, pályázni és megismertetni munkáit a világgal.

A díjátadóról itt olvashat…

A 2016-os pályázati felhívás elérhető itt…