X
2017-12-01

Gratulálunk 2017-es példaképeinknek - bemutatjuk Mentes Anikót

Anikó jelenleg az ELTE TTK Mikrobiológiai Tanszékén doktorandusz, mikrobiális ökológiai témájú pályázatokban vesz részt kutatóként. 2014-ben elnyerte az ELTE TTK Kar Kiváló Hallgatója díjat, kari és országos versenyeken helyezéseket ért el, dékáni dicséretben részesült...

Név: Mentes Anikó
Életkor: 28 éves
Lakhely: Miskolc
Tanulmányok: jelenleg az ELTE TTK Mikrobiológiai Tanszék doktorandusza

Anikó jelenleg az ELTE TTK Mikrobiológiai Tanszékén doktorandusz, mikrobiális ökológiai témájú pályázatokban vesz részt kutatóként. 2014-ben elnyerte az ELTE TTK Kar Kiváló Hallgatója díjat, kari és országos versenyeken helyezéseket ért el, dékáni dicséretben részesült. 2016-ban nemzetközi konferencia pályázatot nyert, a kutatási témáját ismertethette a nemzetközi tudósokkal. Nagyon nehéz út vezetett idáig – meséli. Anikó általános iskolás kora óta hallássérült, de ezt sem ő, sem a szülei nem fogadták el. Gimnáziumban és az egyetem első éveiben rengeteg negatív dolog érte emiatt, de még mindig nem volt hajlandó hallókészüléket viselni. 2013-ban szerzett jogosítványt, az oktatója szinte követelte, hogy viseljen hallókészüléket, mert ha nem hallja, hogy jobbra vagy balra kell fordulnia, nem fog sikerülni a vizsga. A fiatal lány nagy duzzogva belement, és innentől megváltozott az élete. Hallotta, ha szóltak hozzá, biztonságban érezte magát, kevésbé szorongott társaságban. Mivel már nem volt fáradt az egész napos koncentrálás miatt, elkezdett sportolni, kettlebell edzésre jár.

A doktori fokozatszerzés után folytatni szeretné az akadémiai karriert, szeretne aktív tagja maradni a tudományos életnek. Érdekli a programozás, hiszen tudósként nagyon fontos az informatikai módszerek ismerete. Tervezi, hogy egy ismeretterjesztő internetes oldalon a Kárpát-medence különleges vizeinek baktériumközösségét ismerteti közérthető formában. Úgy véli, fontos bemutatni az értékes természeti kincseinket. Szívesen tanulna oroszul és németül. Tervei között szerepel, hogy elvégzi a táplálkozástudományi szakot.