X
2017-12-01

Gratulálunk 2017-es példaképeinknek - bemutatjuk Márföldi Kittit

Szülei 3 éves korában vitték el Kittit hallásvizsgálatra, aminek az lett az eredménye, hogy jól hall, csak lusta beszélni. Egyik betegsége alkalmával egy másik fülészorvos elküldte Debrecenbe, BERA-vizsgálatra. Itt derült ki, hogy a kislány hallásmaradványos siket, akárcsak három hónapos húga...

Név: Márföldi Kitti
Életkor: 24 éves
Lakhely: Nyíregyháza
Tanulmányok: jelenleg a Nyíregyházi Egyetem hallgatója

Szülei 3 éves korában vitték el Kittit hallásvizsgálatra, aminek az lett az eredménye, hogy jól hall, csak lusta beszélni. Egyik betegsége alkalmával egy másik fülészorvos elküldte Debrecenbe, BERA-vizsgálatra. Itt derült ki, hogy a kislány hallásmaradványos siket, akárcsak három hónapos húga. (Ő 6 évesen implantációs műtéten esett át.) Kitti 3,5 évesen kapott hallókészüléket. Budapesten, a Siketek és Nagyothallók Intézetében azt javasolták, maradjon ott, mert úgysem fog megtanulni beszélni. Szülei mégis hazavitték, és úgy döntöttek, integrált óvodába viszik, hogy szokja a közösséget. A második óvodában befogadta a közösség, sokat fejlődött, megtanult rendesen beszélni, így a korabeliekkel egy időben került iskolába. Elvégezte az általános iskolát. Az akkori törvények értelmében a Sérültek Iskolájába vehették csak fel, bár ide is felvételi vizsgát kellett tennie. Irodai asszisztens szakon végzett, 2016-ban érettségizett. Felvételt nyert a Nyíregyházi Egyetem szociális és ifjúsági munka szakára. Hátrányt jelent számára, hogy nem mindig érti az előadót, ez akadályozza a tanulásban. Kitti évekig balettozott, néptáncolt, röplabdázott, 8 évig mazsorettezett.

A gimnáziumi évek alatt beiratkozott a SINOSZ által szervezett jelnyelv tanfolyamra, idén B1/1 szintű vizsgát tett. Az egyetem elvégzése után hallássérültekkel szeretne foglalkozni, hogy átsegítse őket azokon a nehézségeken, amiken ő is átesett. Azért tanulja a jelnyelvet, hogy a siketeken is segíteni tudjon. Szívesen dolgozna a SINOSZ-nál is. Keresi a lehetőséget, hogy minél többet megismerjen a világból, idővel családot, gyereket szeretne.