X
2017-12-01

Gratulálunk 2017-es példaképeinknek - bemutatjuk Hornyák Alízt

Alíz Szerencsen született. Integráltan folytatta tanulmányait, 6 évfolyamot végzett az általános iskolában, majd hatosztályos tagozatra nyert felvételt a helyi Bocskai István Gimnáziumba...

Név: Hornyák Alíz
Életkor: 29 éves
Lakhely: Budapest
Tanulmányok: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az ELTE Társadalomtudományi Kar hallgatója

Alíz Szerencsen született. Integráltan folytatta tanulmányait, 6 évfolyamot végzett az általános iskolában, majd hatosztályos tagozatra nyert felvételt a helyi Bocskai István Gimnáziumba. Hegedülni tanult, évekig kosárlabdázott. Bár az első sorban ült a tantermekben és minden tanár ismerte helyzetét, mégis mindig volt hallásproblémája a tanórákon, főleg a nyelvi kurzusokon. Az egyetemi tanulmányai során még nagyobb gondot jelentett, hogy a nagyobb előadókban nehezen értette az oktatókat. Emiatt a három éves képzést bő 6 hat év alatt sikerült elvégeznie.

10 évesen kapott egy kényelmetlen hallójárati készüléket, ami fél év hordás után a fiókja mélyére került. Csak 2011-ben kezdett újra hallókészüléket hordani – ma már élni sem tudok nélkülük és nem tudom, addig hogyan voltam képes – mondja. 2009-ben felvételizett az ELTE Társadalomtudományi Karának szociális munka szakára. 2014 nyarától a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságának ügykezelője, ma már rangidős a testület mellett működő titkárságon. Első héten kapott egy speciális telefonkészüléket és egy erős fülhallgatót a hanganyagról történő jegyzőkönyvíráshoz. Úgy érzi, a legjobb helyen van, rengeteg önbizalmat szerzett, néha szinte el is felejti, hogy hallássérült. Kollégái és főnöke elismerik a munkáját. Nehézségeiről is őszintén mesél: minden nap átéli, hogy sokan türelmetlenül, gorombán reagálnak, amikor visszakérdez, ha nem ért valamit. Tart az új társaságtól, az előítéletektől. Céljai között szerepel a párválasztás, a családalapítás és az önfejlesztés. Szeretne jogi diplomát szerezni, érdekvédelemmel foglalkozni, utazni.