X
A utakon való navigálás nehézséget jelenthet a hallásveszteséggel élők számára. Van néhány hasznos tippünk arra, hogyan élvezhetik a vezetés élményét biztonságosan.
2020-09-07

Címkék

A tíz legjobb tipp vezetéshez – nagyothallóknak

Noha vitathatatlanul a látás a legfontosabb érzékünk a vezetéshez, a hallás is nagy szerepet játszik a világgal való interakcióban, még az autóban ülve is. Amennyiben Ön hallásveszteséggel él, az alábbiakat kell tudnia, mielőtt útra kel.

A 65 év feletti népesség közel fele küzd valamilyen hallásveszteséggel, sokan közülük mégis maguk vezetnek és akár naponta fuvarozzák szeretteiket. A hallásveszteség nem akadályozhatja meg őket az autóvezetésben, de jobban oda kell figyelniük saját maguk és a kocsiban ülők védelmére, mint az ép hallóknak.

Függetlenül attól, hogy viselnek-e hallókészüléket vagy sem, számos módon lehetnek tudatosabbak és növelhetik biztonságukat útközben. Noha ezek közül néhány tipp időrablónak tűnhet, a betartásukkal megelőzhetők a végzetes balesetek vagy a költséges káresetek.

A közepes vagy súlyos hallásvesztéssel élő autóvezetők számára mindenképpen ajánlott, hogy viseljenek hallókészüléket, különösen, ha rendszeresen vezetnek és fuvaroznak másokat. De még az enyhe halláscsökkenés is okozhat problémákat vezetés közben. Íme néhány tipp, ami segíthet meghallani a sürgősségi szirénákat, a dudálást és más hangokat útközben.

  1. Mindig viselje hallókészülékeit vezetés közben, hogy elkerülje a baleseteket. Ha még nincs hallókészüléke, érdemes elgondolkodnia a beszerzésükön. Vezetés közben jó szolgálatot tehetnek.
  2. Győződjön meg arról, hogy hallókészülékei fel vannak-e töltve, mielőtt a fülébe helyezi őket. Az utolsó dolog, amit szeretne, hogy útközben lemerüljenek az elemek. Ellenőrizze, hogy van-e kéznél tartalék elem. Ha tölthető hallókészüléket visel, ellenőrizze, fel vannak-e töltve, és vigyen magával hordozható töltőt az útra.
  3. Lehetőleg ne hallgasson zenét útközben. A zene bárkinek elterelheti a figyelmét, az ép hallóknak is. A hallásveszteséggel élők számára azonban nagyobb valószínűséggel lehet zavaró a zene, különösen az autó szűk terében. Csavarja le a rádió hangerejét, vagy még jobb, ha kikapcsolja!
  4. Szerezzen be egy nagyobb visszapillantó tükröt. Néhány (amerikai) államban a hallásveszteséggel élőknek kötelező nagy méretű visszapillantó tükörrel rendelkezniük. Bár nem küszöböli ki teljesen a holttereket, mégis jelentősen megnövelheti a beláthatóságot.
  5. Győződjön meg arról, hogy a GPS tiszta, könnyen érthető hangon szól-e, így nem kell majd néznie az útbaigazításokat. Ha túl sokat nézi a GPS-t vagy a telefonját, az befolyásolhatja a vezetését. Pedig a nagyothallóknak feltétlenül az úton kell tartaniuk a szemüket.
  6. Kérje meg utasait, hogy maradjanak csendben. Sokan szeretnek beszélgetni az autóban, de a hangos beszéd elterelheti a figyelmét. Udvariasan kérjen meg mindenkit, hogy halkan beszéljenek, Ön pedig ne beszélgessen vezetés közben. Ha gyerekekkel utazik, bizonyosodjon meg arról, hogy megértették, hogy mindez az ő biztonságukat szolgálja.
  7. Ellenőriztesse látását és hallását gyakran. A látása az elsődleges érzéke vezetés közben, és még inkább erre támaszkodik, ha hallásvesztesége van. Ha szemüveget vagy kontaktlencsét visel, mindig ellenőrizze, hogy jól lát-e ezekkel. A hallása is fontos, keresse fel legalább évente egyszer audiológusát.
  8. A szél és a víz a hallókészülékek legnagyobb ellenségei. Győződjön meg arról, hogy minden ablak be van-e zárva, hogy megelőzze a szélzajt vezetés közben. Ellenkező esetben lemaradhat minden más fontos hangról.
  9. Ne engedje elterelni a figyelmét. Senkinek nem lenne szabad vezetnie evés, sminkelés vagy telefonálás közben, de ez különösen fontos a nagyothalló vezetők esetében. Ha telefonálnia kell vagy másra figyelni, húzódjon félre és intézzen el mindent, mielőtt folytatja utazását.
  10. Vészhelyzetben vagy ha megállítja egy rendőr, tudassa rögtön, hogy hallásvesztesége van. Kívánatos, hogy elkerülje a félreértéseket és biztosítsa az érthető kommunikációt ezekben a helyzetekben.

Mást is tehet azért, hogy elkerülje a baleseteket, például csak felelősségteljes utasokat fuvarozzon, vagy vásároljon olyan autót, amely audio/vizuális információkkal segít a különböző körülmények között. A fentiekben felsorolt tíz tippet azonban mindig be kell tartani. Még ha alkalmanként nehézséget okoznak is, megmenthetik az Ön és mások életét.

A motorsport és a hallásveszteség

Ha Ön a motorok vagy az autók rajongója, talán aggódik a rendezvényeken való részvétel miatt. Ne hagyja, hogy a hallásveszteség megakadályozza hobbija élvezetében. A koncertekhez és a fesztiválokhoz hasonlóan, a motorversenyek és az autóbemutatók is túl hangosak lehetnek. A motorok és a gépjárművek által kibocsátott egyéb zajok súlyosan károsíthatják hallását és túlterhelhetik hallókészülékeit. Függetlenül attól, hogy van-e halláskárosodása, létfontosságú, hogy lépéseket tegyen fülei megóvása érdekében.

Amennyiben halláscsökkenése van, ügyeljen arra, hogy lecsavarja hallókészülékei hangerejét. Ezzel megakadályozhatja, hogy a hangos zajok túlterheljék vagy tovább károsítsák a hallását. Ha az esemény mégis elviselhetetlenül hangos lenne, vegye ki hallókészülékeit és cserélje őket fülvédőre. Minden vendégnek fülvédőt kellene viselnie az extrém zajos helyeken és rendezvényeken. A bemutató után vegye ki hallókészülékeit és élvezze a csendet. Fontos, hogy most egy ideig pihentesse a füleit.

A Signia rendszeresen publikál cikkeket az audiológiáról, a fül egészségéről és a hallókészülékekről. Amennyiben Ön vagy szerettei, kollégái közül valaki hallókészüléket visel, vagy egyszerűen csak szeretne többet tudni a hallásveszteségről és a fül működéséről, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Maradjon naprakész és iratkozzon fel hírlevelünkre!